Wbrew pozorom, obsługa cateringowa a obsługa gastronomiczna to dwa różne pojęcia. Jak się okazuje, różnica jest dość duża, jednakże nie każdy ma świadomość, czym oba terminy się różnią.
Czym jest obsługa cateringowa?
Otóż, usługa cateringowa to inaczej catering service, czyli przygotowanie posiłków w siedzibie firmy zajmującej się tego typu obsługą, a podanie ich gotowych w innym, wskazanym przez zamawiającego, miejscu. Jest to również kompleksowa obsługa gości w lokalizacji, do której dania zostały przywiezione. Z takich usług bardzo często korzystają na przykład firmy organizujące szkolenia w swoich firmach, bądź też spotkania z inwestorami. Warto wspomnieć, iż jest to popularna metoda, z której chętnie korzystają też organizatorzy studniówek odbywających się na terenie na przykład hal gimnastycznych.
Czym jest obsługa gastronomiczna?
Obsługa gastronomiczna z kolei to dokładnie ten sam wspomniany wcześniej posiłek, ale podany w miejscu jego wytworzenia, bez wynoszenia go poza, na przykład, restaurację. Choć różnica wydaje się niewielka, to jednak jest to bardzo ważne w kwestii ewentualnego odliczenia podatku VAT. W szczególności na tę różnicę powinni zwrócić uwagę właściciele firm.
Możliwość komentowania Różnice pomiędzy obsługą cateringową a gastronomiczną została wyłączona
Tagi: